A szabályokat betartom, a törvényeket nem.

Mazdaista vallás: az iszlám térhódítása előtti régi iráni vallás. A mazdaizmus ősi perzsa vallás, körülbelül i. e. a 9-8. században keletkezett.

Filiszteusok: mediterrán eredetű, kora vaskori nép. A törzsnév valószínűleg Paleszt volt, inenn eredhet a Palesztina név. Nevükből származik a kulturálatlan, földhözragadt embert, nyárspolgárt jelölő filiszter szó. Traianus császár a zsidók elűzése után önálló provinciává szervezte Palesztina területét.

Conscious: öntudatos.

"Ces matins gris si doux..."

Fényesen festett hamuszínű lába mindkét kezén.

A középkorú férfiak gyönyörűek. Aztán minden reggel mellettük ébredsz, és észreveszed, hogy kopaszodnak, féltékenyek minden náluk fiatalabb hímre, s nem téged szeretnek, hanem önmagukat, a te testedet és arcodat, de semmiképpen sem a lényed. Hogy mi van a lelkeddel még csak meg sem fordul a nemi szervükben. A gondolataikat ily módon nem pazarolják rád.
Milyen nehéz szépnek lenni! A külső szépséged elvonja a figyelmet a belsődről.
Erősen fájó tünemény.

Ha kényes gyomrú ember utazik háttal a buszon, akkor hányingere támadhat. Hogyan boldogulhatott szegény a babakocsiban?

"Egy francia szellemesen kacagva, egy német lomhán, nehézkesen, egy angol durván s érzelmesen, egy magyar vadul, szenvedélyesen részeg."

Justh Zsigmond: Álarcosbál Párizsban

"Mon petit francias était spirituel tont en étant icre comme un cochon."
(-Az én kis franciám szellemes volt, noha részeg, mint egy disznó.)

Justh Zsigmond: Álarcosbál Párizsban

Nyolcad dió és egy harmatcsepp.

Sokszor velem is előfordult, hogy ok nélkül kiszöktem a vasútállomásra. Már nem azért, hogy utazzak. Arra nemigen volt pénzem. De az épített test. A fa, a fém, az üveg, a töretlen kő együttese leírhatatlan hangulatot biztosított. Sehol máshol olyan (annyi) szellem, mint a vasútállomáson nem volt még. Emberek jönnek és emberek mennek. Vonatok robognak és a kalauzok motoznak. A cél Bukarest, Bécs, Budapest, Záhony. Bárhol a világon. Esszét írtam házi feladatként az állomáson. S a csoda: minden úton van egy álom.

Szolnok, 2014. 09. 15.

süti beállítások módosítása