Kábítószerek és hatásuk
 
A drog neve
A fogyasztás módja
Rövid távú hatás
köznapi
tudományos
1. Élénkítő, izgató hatású szerek (stimulánsok)
koko, koksz, hó, csík
kokain
szippantás, injekció, inhalálás
Kezdetben: a fáradtságérzet csökkentése, a szellemi és testi kapacitás növekedése, fokozott jókedv
Testi tünetek: tág pupilla, szapora légzés, hőmérséklet-emelkedés
 
crack
dohányzás, inhalálás
speed, gyors, gyorsító, fecske, anfet
anfetaminok
tabletta, injekció
ex, e, XTC, ixtécé
ecstasy
tabletta
2. Bódító szerek (opiátok)
 
ópium
ópiumpipa, italban és ételben, por, injekció
Kezdetben: fokozott jókedv, képzelődés,
Később: kábultság, passzivitás
Testi tünetek: szűk pupilla, hányinger, légzészavar, hőmérséklet-emelkedés, lassult szívműködés
 
morfium
injekció
 
heroin
inhalálás, szippantás, injekció
3. Érzékcsalódást okozó szerek (hallucinogének)
acid, sav, trip, trinyó, bélyeg, lecsó
LSD
tabletta, hordozókon át (papír, cukorka, vászon)
Kezdetben: a hangok látvánnyá és a színek hangokká alakulnak, tér- és időzavar, hangulatváltozások, barátkozási készség
Testi tünetek: tág pupilla, hányinger, szédülés, látási zavarok
 
meszkalin
cigaretta, injekció
fű, gyep, marcsi, zöldség
marihuána (THC)
cigaretta, teában
haski, csoki
hasis
cigaretta, speciális pipában, ételben
 
 

Aranyköpések:

-Kiveszem a pénzem a bugyidból.
-Ja, ok.

-Olyan vagy, mint az árókfúró.
-Jaa, szempillaspirál!
-Igen!

-Jobb egy szép helyen élni... Mint egy nem annyira szép helyen.

Hát igen. Szép napok... :D

Azt hiszem már belinkeltem Hajnalka blogját... Ha nem akkor most: www.igenyesen.blogspot.com/

www.hetkoznapicsalodasok.hu/riaria/index.html

A HétköznaPI CSAlódások RiaRiaAnarchia című albuma letölthető a fenti címen.

d666o95r11k10a 2010.04.25. 01:09

Jamaica ♥

Jamaica

 

Jamaica egy, a Nagy-Antillák szigetcsoporthoz tartozó 240 km hosszú és 80 km széles szigetország. A Karib-tengeren helyezkedik el, a közép-amerikai szárazföldtől 680 km-re keletre, Kubától 150 km-re délre és a Hispaniola nevű szigeten lévő Haititől pedig 180 km-re nyugatra.

A sziget neve az őslakos indiánok szavából származik, aminek jelentése „A források szigete.” Felfedezése után spanyol birtok volt, majd az angolok kezére került.

Az ország lakossága meglehetősen kevert, azonban túlnyomó többsége az Afrikából áthurcolt rabszolgák leszármazottja. Jamaica az amerikai szubkontinens harmadik legnépesebb angol anyanyelvű országa az Egyesült Államok és Kanada után. Innen ered a rasztafári mozgalom. Itt született Bob Marley. Jamaica a reggae zene őshazája.

Élővilág

A mezőgazdaság területigénye miatt mára csak területének 24%-át borítják erdők, ezekben a több millió éves elzártság következményeképp figyelemre méltó bioszféra fejlődött ki. Több mint 600 különböző virág- és 300 fafajtának ad otthont, állatvilága is legalább ilyen különleges. Az erdők nagy része a hegyekben terül el, a part menti síkságot művelik meg, közvetlenül a tengerpartot ismét erdők borítják.

Nemzeti parkjai

A Jamaica National Heritage Trust nevű szervezet foglalkozik Jamaica nemzeti örökségének gondozásával. Ebbe beleértik a nemzeti parkokat és a botanikus kerteket is. E szervezet által gondozott nemzeti parkok:

  • Blue Mountains - a sziget legmagasabb hegyeinek környéke. Jamaica első nemzeti parkja.
  • Clydesdale Nemzeti Erdő (Clydesdale National Forest Park) - az erdők mellett kávéültetvények is részei.
  • Hollywell Nemzeti Park (Hollywell National Park) - jamaikai mércével mérve nagyon hideg vidék. Gazdag madárvilág.

Népesség

Jamaica lakosságát 2 754 643 főre becsülik 2009-ben. Népességnövekedési ráta: 0,43%. Ezért nem nagy a népesség növekedése. 2025-re várható népessége 3,2 millió körül lehet.

Általános adatok

Jamaica lakossága, mint ahogy az ország mottója is tartja - „sok nemzetből egy” – meglehetősen sokszínű. Népessége afrikaiakból, spanyolokból, indiaiakból, angolokból, kínaiakból, közel-keletiekből áll. A jamaicaiak 80-85%-a főleg afrikai ősökre tekinthet vissza, a többiek kevert etnikumúak: 80% néger, 3% kínai, 3% indiai, 5% mesztic, 5% mulatt, 3% fehér, 1% indián.

Az elmúlt évtizedek során több százezer jamaicai vándorolt ki főként az Egyesült Államokba, Kanadába és Angliába. Az utóbbi időszakban a kivándorlás mértéke csökkenni látszik.

Etnikai, nyelvi, vallási megoszlás

A lakosság 80%-a keresztény. Az öt legtöbb főt számláló egyház: church of god (21,6%), baptista (9%), adventista (8,8%), pünkösdista (7,6%) és anglikán (5%). Számos az inkvizíció elől menekülő spanyol római katolikus is letelepedett a szigeten és még ma is kimutatható társadalmi súllyal rendelkeznek. A fennmaradó 20% a jamaicai eredetű rasztafári vallás, hinduizmus és buddhizmus hívője. Elhanyagolható lélekszámú iszlám és izraelita közösség is megvetette a lábát a szigeten.

Jamaicából ered a rasztafariánus vallás, aminek világszerte mintegy 1 millió követője van. A raszták I. Hailé Szelasszié etióp császárt tartják a „fekete (afrikai) messiásnak.” A rasztafári elnevezés a Ras Tafari névből ered, ez volt a neve Szelasszié császárnak a koronázása előtt. Szelassziét a raszták Jah (Jahve rövidítése, Isten raszta elnevezése) földi megtestesülésének és a szentháromság tagjának tekintik. A mozgalom a jamaicai fekete munkásoktól és parasztoktól ered az 1930-as évekből, egy bibliai prófécia sajátos értelmezéséből, fekete politikai törekvésekből és Marcus Mosiah Garvey raszta próféta tanításaiból. A jellegzetes raszta frizura szorosan kapcsolódik a mozgalomhoz, de nem általános a követők között. A raszták számára a marihuána (ganja, fű) szívása spirituális cselekedet. Szentségnek tekintik, ami elősegíti a tudatosságot, békét és közelebb viszi őket Istenhez, de használata nem kötelező. Vannak raszták, akik nem szívnak. A raszta mozgalom a világ számos részén elterjedt, főleg migráció útján és a reggae zene közvetítésével, ami főként Bob Marleynak köszönhető. 2000-ben több mint egymillió raszta volt szerte a világon. A jamaicaiak öt százaléka tartja magát raszta vallásúnak.

Jamaica hivatalos nyelve az angol, amit elég ízes tájszólásban beszélnek. Emellett az angol egy afrikaiasított változatát a Jamaicai Patoiszt is előszeretettel használják. Az alsóbb néprétegekben szinte teljes mértékben a Patoisz a használatos, de ahogy haladunk felfelé a társadalmi ranglétrán úgy válik az emberek beszéde egyre jobban hasonlóvá a standard angolhoz, míg a vezető réteg már teljesen helyesen beszéli az angolt. Azonban az átlag jamaicai az angolt és a patoisz kifejezéseket keverve, felváltva használja helyzettől függően. A lakosság, a legfrissebb adatok szerint szinte teljes mértékben feketékből,illetve mulattokból áll. A feketék (afrikaiak), a rabszolgák leszármazottai. Sajátos kultúrát hoztak létre, itt született meg a fekete gyökerekkel rendelkező rasztafari vallás. Ma már a népesség 90%-a fekete, 7%-a mulatt. A mulattok fekete-fehér keverékek, bőrszínük világosabb a feketéknél, de alapjában véve negridek. Mindössze 1% fehér, szintén 1% indiai ál az országban. A fehérek, a gyarmatosítók leszármazottai. Az ázsiaiak szerződéses munkásként érkeztek ide. A fennmaradó 1% fekete-indiai keverék, illetve kínai származású.

Kultúra

Annak ellenére, hogy Jamaica kis ország, kultúrája igen gazdag és világszerte ismert. Ha másról nem is, a reggae Elvisének tartott Bob Marley-ről biztosan ismerhetjük Jamaicát. Halálának évfordulóját nemzeti megemlékezési napnak nyilvánították az országban.

Jamaica számtalan zenei stílus őshazája: reggae, ska, mento, rocksteady, dub, dancehall és ragga. Az amerikai hip-hop zene is jamaicai közvetítéssel alakult ki, mégpedig a New Yorkba bevándorló jamaicaiak révén, akik kezdetben reggae és dub zenékre mesélték történeteiket, az amerikai közönség hatására zenéjükbe disco, rock és funky elemek kerültek be. A Londonba vándorló jamaicaiaknak pedig drum and bass stílust köszönhetjük.

Ünnepek

Dátum

angol neve

magyar neve

január 1.

New Year's Day

újév

február/március

Ash Wednesday

hamvazószerda

március/árprilis

Good Friday

nagypéntek

március/április

Easter Monday

húsvéthétfő

május 11.

Bob Marley bereavement Day

Bob Marley gyásznapja

május 22.

Labour Day

a munka napja

augusztus 1.

Emancipation Day

emancipáció napja

augusztus 6.

Independence Day

A függetlenség napja

október 3. hétfője

National Heroes Day

nemzeti hősök napja

december 25-26.

Christmas Day

Karácsony

 

hu.wikipedia.org/wiki/Jamaica

 

Megnéztük Zsófival és Lenkével a Marley és én című filmet (Marley and me). Jó volt, bár majdnem elaludtam rajta.

 "A kutya az ember legjobb barátja - állítják azok, akiknek legfeljebb kitömött kutyájuk van otthon. Marley viszont az élő, életteli, négy lábon járó ellenpélda. John és Jenny úgy dönt, hogy mielőtt családot alapítanak, először egy kutyán próbálják ki, milyen az, ha korán kell kelni, sokat kell sétálni járni, és nem szabad megfeledkezni valakinek az etetéséről. Hazavisznek egy édes kis kölyköt, és nem is sejtik, hogy a csöpp eb teljesen felforgatja az életüket. Hamar kiderül, hogy a blöki szelídíthetetlen, mint egy oroszlán, makacs, mint egy öszvér és vad, mint egy szibériai tigris. - Nyomában káosz, dili és pusztítás jár. Az ifjú pár más városba költözik, gyerekük születik, igyekeznek új életet kezdeni - de Marley mindenhova elkíséri őket. Elviselni szinte lehetetlen. Nem szeretni pedig egyenesen képtelenség."

port.hu/marley_meg_en_marley_&_me/pls/fi/films.film_page

Délután 17:00-kor kezdődött a kézilabdameccs. Nem mentem. Délelőtt kifáradtam és megbeszéltük, hogy délután szemetet szedünk. Ebből nem valósult sok minden, csak a szelektívhez vittük ki (Lenkével) a szemetet. Meg voltunk mamánál és ettünk epret. :) Mennyei volt. Porcukorral és tejszínhabbal.

Mama sütött sütit is, aminek a receptjét Annától (pontosabban Erikától) szereztem meg. Almás-habos süti. Finom lett. (Y) :)

Most Aljas kúszóbabot hallgatok:

És közben persze kire gondolok?

Fecóra.

Tegnap volt a koncert Jászberényben. Fellépett az Arzén, a Sanitarium és a Jelek. Jó volt. (Y) Sajnos a koncert vége előtt el kellett jönnünk, mert ment a buszunk. :( Majd máskor talán tovább maradunk. Erről jut eszembe! Május elsején (majális) Jelek és Sanitarium koncert Jásztelken a Lesz Vigasz sörözőben. ;) Reméljük minél többen leszünk.

Ma volt A KÖZÖD! Önkéntes Fiatalok Napja. A megyében csak Jásztelek vállalta be, hogy megszervezi a programot. Mi (Annával és Lenkével), az "Üdvözöljük Jásztelken" táblákat festettük. Ami jó volt, mert lakkal kellet, így nem lettünk nagyon színesek, de így is nehezen lettünk újra tiszták, mert nem jött le vízzel. :O :) A nagyobb baj az volt, hogy három ilyen tábla tartozik Jásztelekhez, és ez a három tábla a falu három végpontjában van. Először lefestettük a középsőt, mert az volt a legközelebb. Aztán lefestettük a legtávolabbit, mert nem hittek nekem, hogy három van. Xd Én mondtam, hogy három van, de ők erősködtek, hogy csak kettő. Aztán Ádám (szervező) mondta, hogy de három van. Xd Úgyhogy az utolsó táblát is lefestettük. Megvolt a napi (vagy inkább heti) séta adagunk. :) Egyébként jó volt. (Y) Kaptunk ebédet is, babgulyást főzött Laci bácsi. Finom volt, csak a bab kicsit kemény volt. Következő évben is szándékszunk menni. :) Reméljük akkor Zsófit is rá tudjuk beszélni. :)

Éppen ezt hallgatom

A zenekar 1990 novemberében alakult, Picsa néven. Kezdetben Megyeri basszusgitározott és Balha Vilmos énekelt felváltva, de később Megyeri lett az állandó énekes. Rövid ideig Tomek Vladó, Kutas Gábor és Kelemen Gábor is tag volt. 1991 tavaszára Bársony Barnabás is tag lett a zenekarban, és kialakult a klasszikus felállás. 1991-ben a Szép az ország, új a rendszer, 1992-ben a Vakáció a Balkánon és 1993-ban a Vörös Front című próbatermi felvételeket adta ki a HétköznaPICSAlódások. Ezeket a kazettákat 1994-ben a Nyaljátok ki! című felvétel követte.

 

 

 

1994 nyarán a Diákszigeten két koncertet is játszottak. Koltai Csaba és Balha Vilmos egy ideig kiléptek a zenekarból, és külföldre utaztak dolgozni. Másfél évig Frank Előd és Hajdú Krisztián alakították a ritmusszekciót. 1995-re, a Terrorista Visszatér című albumra már visszatért a két alapítótag, kiegészülve Bánfai Attilával. 1996-ban jelent mag az első öt album legnépszerűbb számaiból egy válogatás, Legjobb Picsák címmel. 1997-ben jelent meg az első CD Isten hozott nálunk, Johnny! címmel. A zenekar csatlakozott az Utazó Punkcirkusz nevű fesztiválhoz az Auróra és a Prosectura társaságában. A Pankráció című válogatásalbumon két szerzeménnyel szerepelt a HétköznaPICSAlódások. 1998-ban következett a Hangulatjelentés című CD.

Egy baloldali szervezet a banda megkérdezése nélkül szerepeltetett néhány HétköznaPICSAlódások dalt a Rap és Punk a Fasizmus Ellen című válogatásalbumán, emiatt a zenekart jobboldali politikusok és újságírók támadták. Az ügy végül elhalt. 1999-ben a zenekar kiadott egy válogatásalbumot Ludd Tábornok, avagy két műszak fűszag címmel. Ezen jórészt az első négy demó anyagai hallhatóak, kissé átdolgozott formában. Később Bánfai és Koltai kiléptek a zenekarból. Az új dobos Mészáros Miklos, az új gitáros Szaklajda László lett. 2000-ben először egy újabb stúdióalbum, a Szélsődal, majd a zenekar tizedik születésnapján rögzített SzülinaPUNK című koncert jelent meg CD-n. A koncertet videokazettán is kiadták.

2001-ben ismét feljelentették a bandát néhány korábbi, próbatermi felvétel miatt. Az ügynek nagy sajtóvisszhangja volt. Ebben az évben szintén két kiadványt adtak ki, a Dollár, Hatalom, Pornó című stúdióalbumot, és az Archív+ című kazettát, amelyen az első három demóról szemezgettek számokat. A számok között Megyeri és Gróf Balázs beszélgetnek. 2003-ban jelent meg a Globalhé című album. 2004 elején megjelent a második kazettájuk Tankok helyett Pankok címmel. 2006-ban Balha Vilmos kilépett, helyére Szabó Zoltán került. Balha nem sokkal később autóbalesetben életét vesztette. Ebben az évben jelent meg az Én József Attila, itt vagyok című album, amelyen József Attila versek hallhatóak, megzenésítve. 2007-ben jött ki a Közönség Elleni Izgatás című lemez, rajta egy emlékszámmal a 2006-ban elhunyt Balha Vilihez. Legújabb, Ria Ria Anarchia című nagylemezüket 2009-ben adták ki, s honlapjukon mindenki számára ingyen letölthetővé tették.

Tagok

Kezdeti, hivatalos felállás

  • Megyeri Ferenc - ének
  • Bársony Barnabás - gitár
  • Balha Vilmos - basszusgitár
  • Koltai Csaba - dobok

Jelenlegi felállás

  • Megyeri Ferenc - ének
  • Bársony Barnabás - gitár, vokál
  • Szaklajda László - gitár, vokál
  • Szabó Zoltán - basszusgitár
  • Mészáros Miklós - dobok
  • Diszkográfia

    • Szép az ország (1991)
    • Vakáció a Balkánon (1992)
    • Vörös Front (1993)
    • Nyaljátok Ki! (1994)
    • A Terrorista Visszatér (1995)
    • A legjobb Picsák (1996)
    • Isten hozott nálunk, Johnny! (1997)
    • Hangulatjelentés (1998)
    • Ludd Tábornok, avagy két műszak fűszag (1999)
    • Szélsődal (2000)
    • SzülinaPUNK (2000)
    • Dollár, Hatalom, Pornó (2001)
    • Archív+ (2001)
    • Globalhé (2003)
    • Én József Attila, itt vagyok (2006)
    • Közönség Elleni Izgatás (2007)
    • RIARIAANARCHIA (2009)

    hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9tk%C3%B6znapi_csal%C3%B3d%C3%A1sok

 

 

 

 

 Ma van a Föld Napja. 1990 óta tartjuk Magyarországon is. =)

Már csak 51 nao van hátra a suliból.

Holnap koncert. (Y) Hajnalka is jön. Bár, már lehet, hogy említettem.

Megint facebookoltam. Xd www.facebook.com/

Meg voltam babalátogatni. Otthon hagytuk az ajándékot és zseniális tehetségünknél fogva csak a ház előtt vettük észre, ezért dupla utat tettünk meg. Xd

süti beállítások módosítása